LOGOWANIE

NEWSLETTER

WYSZUKIWARKA

KULTURA 13.10.2015 09:08
Guillaume Depardieu par Klaus Vyhnalek
Syn swojego ojca zrodzon w Bougival,
na sukces skazany choćby i nie chciał,
"Tous les matins du monde"
oraz Artur Rimbaud,
artystyczna klamra nim zbyt młodo zmarł.

(ebs)

Guillaume Depardieu - francuski aktor filmowy i telewizyjny.



Urodził się 7 kwietnia 1971 w Bougival jako Guillaume Jean Maxime Antoine Depardieu, pierwsze dziecko i jedyny syn aktora Gérarda Depardieu (*1948) i aktorki Elisabeth Guignot (*1941). Miał młodszą siostrę Julie (*1973).

Po raz pierwszy pojawił się na ekranie w wieku trzech lat w filmie "Nie taki zły" ("Pas si méchant que ça", 1974). Jako nastolatek pił, rozrabiał i brał narkotyki. Trafił do aresztu po raz pierwszy w wieku 15 lat. W młodości otwarcie przyznawał, że nienawidzi swojego ojca. Jednak to oczywiście jemu zawdzięcza aktorską karierę.

Zadebiutował rolą młodego Marina Maraisa u boku ojca w biograficznym dramacie muzycznym "Wszystkie poranki świata" ("Tous les matins du monde", 1991) i zdobył nominację do nagrody Césara za najbardziej obiecujący debiut.



Kolejną nominację w tej samej kategorii otrzymał za postać zagubionego chłopaka, którego przygarnia pod swoje skrzydła zawodowy morderca w średnim wieku i zaczyna trenować w sztuce zabijania w komedii kryminalnej "Czuły cel" ("Cible émouvante", 1993).

W czarnej komedii "Nowicjusze" ("Les Apprentis", 1995) za postać Freda został uhonorowany nagrodą Césara.

W 1995 roku wjeżdżał na motorze do Paryża. Z bagażnika samochodu, który go wyprzedzał, spadła źle umocowana walizka. Przeszedł 17 operacji. Nazajutrz po amputacji, chciał popełnić samobójstwo. Unikał luster, starał się nawet nie widzieć swojej twarzy, kiedy mył zęby. Brał prysznic, nie patrząc w dół. Po pierwszym szoku wyciszył się. W ośrodku rehabilitacji uczył się chodzić. Nie chciał, by rodzice go odwiedzali. Pisał scenariusze, komponował - muzyka stała się jego pasją. Twierdzi, że może być też rzeźbiarzem, ogrodnikiem lub rzemieślnikiem. Po operacji zapewniał, że przestaje pić alkohol, rzuca palenie i zamierza się ustatkować.

Wypadek, rehabilitacja i załamanie, jakie przeszedł po amputacji, zmieniły jego życie. Komponował muzykę, ale również czynnie działał w założonym przez siebie stowarzyszeniu pacjentów poszkodowanych przez lekarzy.

W 1996 w Paryżu odebrał nagrodę im. Jeana Gabina. Nieco później wystąpił już z protezą w komedii kryminalnej "Kłamczucha" ("...Comme elle respire", 1998) jako niefortunny porywacz, który udaje wielbiciela starszej pani.

Rola młodego pisarza Pierre'a, który pragnie zdemaskować wielkie kłamstwa w melodramacie "Pola X" (1999) przyniosła mu nagrodę na festiwalu filmowym w Gijón.

30 grudnia 1999 ożenił się z Elise Ventre (2006, rozwód). W styczniu 2001 urodziła się ich córka Louise. W 2003 roku wdał się w awanturę, podczas której zaczął strzelać na ulicy. Nikogo nie zranił, ale został skazany na dziewięć miesięcy więzienia za napaść i nielegalne posiadanie broni, jednak po nocy spędzonej w areszcie wyszedł za kaucją (5 tysięcy euro).

W 2006 zagrał wraz z siostrą Julie w biograficznym obrazie o poecie Arthurze Rimbaud i jego siostrze Isabelle w reż. Francois Dupeyron wg powieści Philippe'a  Bessona z 2004. Arthur Rimbaud podobnie jak Guillaume Depardieu stracił nogę.

Zmarł 13 października 2008 w szpitalu w Garches na przedmieściach Paryża. Przyczyną śmierci było zapalenie płuc, którego aktor nabawił się w Rumunii, podczas kręcenia filmu "L'enfance d'Icaire".

Filmografia

    •    2007: Les jours fragiles jako Arthur Rimbaud
    •    2007: Ne touchez pas la hache
    •    2006: Célibataires jako Ben
    •    2005: Królowie przeklęci (Les Rois maudits, miniserial TV) jako Ludwik X
    •    2004: Milady (TV) jako Athos
    •    2004: Proces (Process) jako Le mari
    •    2003: Aptekarz (Le Pharmacien de garde) jako François Barrier
    •    2003: Les Clefs de bagnole jako komediant
    •    2002: Kochaj ojca (Aime ton père) jako Paul
    •    2002: Peau d'ange jako Grégoire
    •    2002: Comme un avion jako Pierre Sako
    •    2002: Napoleon (Napoléon) jako Muiron
    •    2001: Zaïde, un petit air de vengeance (TV) jako Simon
    •    2001: Amor, curiosidad, prozak y dudas jako Willy
    •    2001: Akwarium (L'Aquarium)
    •    2000: Les Misérables (miniserial TV) jako młody Jean Valjean
    •    2000: Elle et lui au 14ème étage jako Arthur
    •    2000: Le Détour (TV) jako Stéphane
    •    2000: Les Marchands de sable jako Stéphane
    •    1999: Pola X jako Pierre
    •    1998: Hrabia Monte Christo (Le Comte de Monte Cristo, miniserial TV) jako młody Edmond Dantes
    •    1998: Kłamczucha (...Comme elle respire) jako Antoine
    •    1997: Sans titre
    •    1997: Alliance cherche doigt jako André Lechat
    •    1997: Marta (Marthe ou La promesse du jour) jako Simon
    •    1996: Ricky (TV) jako Ricky
    •    1996: Miłość jeszcze raz (L'@mour est à réinventer, dix histoires d'amours au temps du sida)
    •    1995: Praktykanci (Les Apprentis) jako Fred
    •    1994: Historia Chłopca, który pragnął być całowany (L'Histoire du garçon qui voulait qu'on l'embrasse) jako chłopiec Pinball
    •    1993: Czuły cel (Cible émouvante) jako Antoine
    •    1991: Wszystkie poranki świata (Tous les matins du monde) jako młody Marin Marais
    •    1990: Le Lyonnais (serial TV) jako Velvet
    •    1990: Cyrano de Bergerac
    •    1986: Jean de Florette
    •    1974: Nie taki zły (Pas si méchant que ça) jako Guillaume


zapisz jako pdf
zapisz jako doc (MS Word)
drukuj

KOMENTARZE

Lipiec
Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
N
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04