Warning: include(html_to_doc.inc.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /doc/export.php on line 295

Warning: include(html_to_doc.inc.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /doc/export.php on line 295

Warning: include(html_to_doc.inc.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /doc/export.php on line 295

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'html_to_doc.inc.php' for inclusion (include_path='.:/:/usr/local/php5/lib/pear') in /doc/export.php on line 295

Robert Mitchum (6 sierpnia 1917 w Bridgeport - 1 lipca 1997 w Santa Barbara)

Ten czarujący gwiazdor z miasta Bridgeport,

bohater pozytywny, czasem - nicpoń,

w "River of No Return"

razem z gwiazdą jak on

wygrywa z dziką rzeką i... gwiazdy dłoń.


(ebs)


Robert Mitchum - amerykański aktor, zagrał w blisko 100 filmach, m.in. w filmach noir, przygodowych, westernach, dramatach i melodramatach.


https://www.youtube.com/watch?v=QCbECNhSPII


Urodził się 6 sierpnia 1917 w Bridgeport w stanie Connecticut w rodzinie metodystów.


https://www.youtube.com/watch?v=J3csYImfrf0


Przełomem w jego karierze okazała się drugoplanowa rola porucznika Walkera w filmie pt. "Story of G.I. Joe" (1945), za którą został nominowany do Oscara.


W 1992 roku otrzymał prestiżową Nagrodę im. Cecila B. DeMille’a. Na międzynarodowym Festiwalu w San Sebastián (1993) został nagrodzony za całokształt pracy artystycznej.


Zmarł 1 lipca 1997 w Santa Barbara w Kalifornii.


https://www.youtube.com/watch?v=n4StZDdMrZU


Mitchum znalazł się na 23. pozycji na liście American Film Institute wśród 50 największych legend filmowych (50 Greatest Film Star Legends). Posiada też swoją gwiazdę na Hollywoodzkiej Alei Gwiazd.


Wybrana filmografia:

30 sekund nad Tokio (1944)

Żołnierze (Story of G.I. Joe) (1945) – porucznik Bill Walker

Człowiek z przeszłością (1947)

Krwawy księżyc (1948)

Jego typ kobiety (1951)

Twarz anioła (Angel Face) (1952)

Rzeka bez powrotu (River of No Return) (1954)

Noc myśliwego (Night of the Hunter) (1955) – Reverend Harry Powell

Przylądek strachu (Cape Fear) (1962)

Dwoje na huśtawce (Two for the Seesaw) (1962) – Jerry Ryan

El Dorado (1966) – szeryf J.P. Harrah

Bitwa o Anzio (1968)

Córka Ryana (Ryan’s Daughter) (1970) – Charles Shaughnessy

Yakuza (1975)

Żegnaj, laleczko (Farewell, My Lovely) (1975) – detektyw Marlowe

Bitwa o Midway (Midway) (1976) – wiceadmirał William Halsey

Wielki sen (The Big Sleep) (1978)

Nocne zabójstwo (Nightkill, 1980)

Wichry wojny (The Winds of War),serial TV (1983)

Północ-Południe (North and South), serial TV (1985)

Wojna i pamięć (War and Remembrance), serial TV (1988)

Przylądek strachu (Cape Fear) (1991)

Truposz (Dead Man) (1995)